vrijdag, 30. november 2012 - 16:54

Utrecht niet door voor 'Culturele Hoofdstad van Europa'

Utrecht

Utrecht gaat niet verder in de race om de titel 'Culturele Hoofdstad van Europa', zo maakte het internationale selectiepanel vandaag in Amsterdam bekend.

Eindhoven, Maastricht en Leeuwarden gaan door naar een tweede ronde voor deze titel. Naast Utrecht valt ook Den Haag af als kandidaat Culturele Hoofdstad van Europa. Utrecht feliciteert Eindhoven, Maastricht en Leeuwarden met het behalen van de volgende ronde.

De Utrechtse projectorganisatie Culturele Hoofdstad 2018 zal zich nu beraden op de plannen voor de toekomst en bekijken welke projecten en ideeën ondanks dit besluit toch door kunnen gaan.

Wethouder Cultuur, Frits Lintmeijer: 'Laat ik om te beginnen zeggen dat Utrecht een - zo niet dé - Europese stad van kennis en cultuur blijft. Met en zonder de titel culturele hoofdstad. Op de tweede plaats feliciteren we uiteraard de steden Eindhoven, Maastricht en Leeuwarden. Veel tijd om te treuren hebben we niet. We zijn druk met de laatste voorbereidingen op ons culturele programma in 2013. Dan zijn we namelijk ook een beetje Europese culturele hoofdstad als we herdenking vieren van 300 jaar Vrede van Utrecht. Iedereen die niet tot 2018 kan en wil wachten, is volgend jaar meer dan welkom in Utrecht. Dan kan iedereen zien dat de kunst en cultuur sector van Utrecht bruist.' Zeker is dat Utrecht blijft werken aan de ontwikkeling van de snelgroeiende stad, waarbij cultuur een heel belangrijke pijler is.

Gedeputeerde Cultuur, Mariëtte Pennarts: 'Ik betreur het oordeel van de jury, maar constateer tegelijkertijd dat werken aan het bidbook heel veel energie en ideeën heeft opgeleverd hoe stad en regio cultuur kunnen inzetten bij hun toekomstige ontwikkeling. We gaan het merken dat 2000 mensen hebben meegewerkt aan het Utrechtse bidbook.'
Provincie:
Tag(s):