donderdag, 20. september 2012 - 11:19

Utrechtse coffeeshop Malabata blijft dicht

Utrecht

Coffeeshop Malabata aan de Amsterdamsetraatweg in Utrecht blijft dicht. Dat heeft de bestuursrechter donderdag geoordeeld.

Burgemeester Wolfsen had de vergunning van de coffeeshop ingetrokken nadat in het naastgelegen pand ongeveer 48 kilo softdrugs was aangetroffen. Ook werd het pand van de shop en het belendende pand voor twaalf maanden gesloten verklaard.

De exploitant van de coffeeshop was naar de rechter gestapt. Hij vond dat zijn zaak ten onrechte was gesloten. De aangetroffen drugs zou niet tot de handsvoorraad van Malabata behoren.

De rechter was het daar echter niet mee eens. Uit onderzoek van de politie is onder meer gebleken dat er een gat in de tussenmuur tussen de twee panden zat, waardoor er een open, directe verbinding was. Bij het gat werden ook sleutels aangetroffen voor het buurpand. In het buurpand werden grote hoeveelheden softdrugs, voorgedraaide joints en verpakkingsmateriaal aangetroffen. De drugs was grotendeels verstopt achter wanden en in een in de grond verzonken kluis. Ook was er een camerasysteem in het buurpand dat in verbinding stond met Malabata.

De rechter oordeelde dat de drugs daarom wel tot de handelsvoorraad van Malabata behoorde. Dit is een ernstige overtreding van de regelgeving, die een maximale handelsvoorraad van 500 gram toestaat. De burgemeester heeft daarom volgens de rechter terecht geconcludeerd dat er onder meer sprake was van gevaar voor de openbare orde. De grootschaligheid van de handel rechtvaardigt een sluiting van 12 maanden.
Provincie:
Tag(s):