donderdag, 2. februari 2012 - 12:47

Vaarverbod Amsterdamse grachten in de hoop op grachtentocht

Amsterdam

In Amsterdam heeft Waternet in opdracht van de gemeente Amsterdam een vaarverbod afgekondigd in delen van Amsterdam Centrum om ijsvorming te bevorderen.

Hiermee is de IJsnota vanaf 2 februari van kracht. Als de vorst voldoende doorzet kan er op deze grachten een rondje worden geschaatst. Het criterium voor een vaarverbod is dat er sprake moet zijn van beginnende ijsvorming en ten minste de voorspelling van nachtvorst zodat verdere ijsvorming kan worden verwacht.

Eenhoornsluis blijft dicht
Naast het instellen van vaarverboden houdt Waternet de Eenhoornsluis ook dicht. Dit om stroming in de grachten tegen te gaan waardoor ijs nog sneller zal aangroeien. De laatste keer dat op de grachten in Amsterdam kon worden geschaatst was in 1996.

Niet alleen in Amsterdam is een vaarverbod van kracht. In Friesland, Groningen en de Kop van Overijssel zijn vaarverboden ingesteld.

Nu maar hopen voor de schaatsliefhebbers dat de vorst ook volgende week aan blijft. Helaas wordt morgen en zaterdag sneeuw verwacht. Sneeuw isoleert zo goed, dat nog niet dik genoeg ijs veel langzamer dik wordt.
Provincie:
Tag(s):