vrijdag, 10. februari 2012 - 12:59

Vader en zoon verdacht van witwassen

IJmuiden

De Nationale Recherche heeft dinsdag in IJmuiden twee mannen aangehouden op verdenking van het witwassen van miljoenen euro's aan crimineel geld. Dit meldt het Landelijk Parket vrijdag.

In panden van de verdachten werden tientallen kilo's hasj en vier hennepkwekerijen aangetroffen. Het tweetal wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Een 67-jarige verdachte had ongeveer 50 kilo hasj in de slaapkamer van zijn woning in IJmuiden liggen. De hasj zat verstopt in koffieverpakkingen, die waren opgeborgen in twee dozen en een sporttas. In een loods van zijn 28-jarige zoon in Burgh-Haamstede vond de politie Zeeland vier hennepkwekerijen met 1800 planten.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vermoedt dat de twee mannen grote geldbedragen uit het criminele circuit hebben witgewassen via tal van bedrijfjes. Opvallend veel van deze ondernemingen waren failliet of balanceerden op de rand van een bankroet. Katvangers dienden vaak als bestuurder of aandeelhouder van deze bedrijven.

De 67-jarige verdachte heeft de afgelopen jaren waarschijnlijk een kleine 3 miljoen euro aan crimineel geld witgewassen. Zijn zoon wordt verdacht van het witwassen van ruim 1 miljoen euro.
Provincie:
Tag(s):