dinsdag, 31. juli 2012 - 20:19

Vader en zoons veroordeeld wegens doodslag in Drachten

Drachten

De rechtbank in Leeuwarden heeft maandag een man uit Drachten en zijn twee zonen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens het medeplegen van doodslag, poging tot doodslag en openlijke geweldpleging.

Tijdens een vechtpartij in september 2011 gebruikten zij zo veel geweld, dat een plaatsgenoot aan zijn verwondingen bezweek. De vader is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, zijn - net - volwassen zoon tot acht jaar en zijn minderjarige zoon tot een jaar jeugddetentie plus twee jaar plaatsing in een jeugdinrichting (ook wel jeugd-tbs genoemd).

Ruzie
De drie waren op familiebezoek, toen de twee jongens bier gingen kopen bij een snackbar. Een van hen viel van zijn fiets, tot grote hilariteit van buurtbewoners die met visite in de voortuin zaten. Dat leidde tot ruzie. Er werd over en weer geschreeuwd en bewoners liepen op de jongens af. De oudste kreeg een duw, de jongste een schop tegen zijn achterwerk.

Verhaal halen
Even later kwamen de jongens met hun vader verhaal halen. Ze schopten en sloegen een man, onder meer met de tas vol bierblikjes. Toen een andere man een van de jongens met een stuk hout op zijn hoofd sloeg, kreeg hij de volle laag. De jongens bleven hem schoppen en slaan toen hij al op de grond lag.

Hun vader viel intussen andere bewoners aan en voorkwam dat zij te hulpschoten. Ten slotte gaf hij de man die roerloos op de grond lag nog een flinke schop. Die man is een paar dagen later overleden. De man die als eerste werd mishandeld, heeft nog steeds problemen met zijn
gezichtsvermogen. De veroordeelden moeten hem 2000 euro schadevergoeding betalen.

Schuld afschuiven
De rechtbank acht bewezen dat de drie nauw hebben samengewerkt. Dat de vader heeft geprobeerd de schuld op zijn zoons af te schuiven, wat een zware druk op de jongens legde, rekent de rechtbank hem zwaar aan. De man heeft geweigerd mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

Van de jongens is wel gebleken dat ze lijden aan een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens en een ziekelijke stoornis. Dat maakt hen enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.
Provincie:
Tag(s):