dinsdag, 10. juli 2012 - 11:04

Vader veroordeeld voor meenemen dochter (Katya) naar Amerika

Arnhem

Een 59-jarige man is veroordeeld omdat hij zijn dochter (Katya) heeft meegenomen naar Amerika en haar daar ruim 16 maanden heeft gehouden zonder toestemming van zijn ex-vrouw (onttrekking aan wettelijk gezeg).

Verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaren, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man moet ook een schadevergoeding betalen aan Katya en haar moeder van ruim € 70.000,-. Dit heeft de rechtbank Arnhem vandaag bepaald.

Amerika
De rechtbank vindt bewezen dat verdachte, samen met een ander, op klaarlichte dag Katya van het schoolplein heeft weggerukt, haar vervolgens in een auto heeft gezet en naar Amerika heeft gebracht. Getuigen hebben gezien dat Katya gilde en zich hevig verzette tegen deze actie. Deze handelingen hebben voor zowel Katya als haar moeder grote negatieve gevolgen gehad. De rechtbank neemt deze ongehoorde wijze van handelen verdachte zeer kwalijk. Van de ene kant kan niet gezegd worden dat er geen enkel begrip is voor de moeilijke positie van een vader die al lange tijd zijn dochtertje niet heeft kunnen zien. Aan de andere kant moet de rechtbank ook constateren dat verdachte eigenmachtig heeft gehandeld om zijn, veronderstelde, recht op gezag over zijn dochter te krijgen.

Eigen rechter
In plaats van de gebruikelijke kanalen te gebruiken, heeft verdachte voor eigen rechter gespeeld. In de woorden van de District Court in zijn vonnis van 3 maart 2011: verdachte heeft exact dat gedaan wat het Haags Kinder­ontvoerings­verdrag beoogt te verbieden: "a snatch and grab". De officier van justitie had een gevangenisstraf van 3 jaren, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist.
Provincie:
Tag(s):