woensdag, 4. april 2012 - 9:51 Update: 08-07-2014 0:53

Vaker restschuld na gedwongen verkoop huis

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal mensen dat hun huis gedwongen met verlies moest verkopen en daarbij een beroep deed op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gegroeid. Dit meldt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen woensdag.

In het eerste kwartaal van 2011 ging het om 491 huishoudens. In de eerste maanden van 2012 gaat het om 765 huishoudens. Volgens de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de Nationale Hypotheek Garantie uitvoert, komt de toename vooral door echtscheidingen. Door de daling van de huizenprijzen leidt een gedwongen verkoop steeds vaker tot verlies.

Als mensen gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie dan zorgt de bank ervoor dat de restschuld op een woning wordt betaald als de eigenaar dat zelf niet kan. Vervolgens probeert het Waarborgfonds Eigen Woningen deze restschuld te verhalen op de schuldenaar.

Er werden in het eerste kwartaal van 2012 28.900 nieuwe leningen met Nationale Hypotheek Garantie verstrekt. Dit was voor aankoop of verbetering van een eigen woning. In vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar zijn dat zijn er bijna 9000 minder.
Categorie:
Tag(s):