dinsdag, 11. december 2012 - 10:33

Van der Heijden krijgt P.C. Hooftprijs

Amsterdam

Romanschrijver A.F.Th van der Heijden heeft de P.C. Hooftprijs gewonnen.

De 61-jarige schrijver krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre. Van der Heijden wordt wel eens gezien als de vertegenwoordiger van een generatie die na de oorlog opgroeide; dit in tegenstelling tot schrijvers als Harry Mulisch, Willem Frederik Hermans en Jan Wolkers die de Tweede Wereldoorlog tot een belangrijk motief in hun werk maakten.

Zijn zoon
Van der Heijden viel dit jaar al in de prijzen met het boek Tonio. Het is een requiemroman over het verlies van zijn zoon. Er werden in een jaar zo'n 100.000 exemplaren van verkocht. Het werk werd op 7 mei 2012 bekroond met de Libris Literatuurprijs en op 15 oktober 2012 met de NS Publieksprijs, waarbij het een kleine 40% van de ruim 70.000 uitgebrachte stemmen verwierf.

Aan de oeuvreprijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden.

Over de P.C. Hooft-prijs
De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Hij wordt uitgereikt door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De P.C. Hooft-prijs is ingesteld in 1947.

In dat jaar werd op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft herdacht. De prijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt en bedraagt € 60.000. Daarnaast looft de Stichting sinds 1988 de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs uit voor jeugdliteratuur.
Provincie:
Tag(s):