donderdag, 24. mei 2012 - 17:14 Update: 08-07-2014 0:51

Van der Vaart: 'Vervelend om op de bank te komen'

(Elfvoetbal) In de discussie over wie waar moet staan in het Nederlands elftal valt zelden de naam van Rafael van der Vaart.

Dat terwijl de middenvelder van Tottenham Hotspur een uitstekend seizoen achter de rug heeft en gezien zijn kwaliteiten eigenlijk altijd moet spelen.

Als -ie al een basiskans krijgt in Oranje, ontstaat er meestal direct deining. Of hij wordt voor de zoveelste keer en tot zijn grote teleurstelling weer gewisseld (zoals tegen Finland in de laatste kwalificatie) of de balans klopt zogenaamd niet, zoals afgelopen dinsdag tegen Bayern München het geval was. Althans, dat vond zijn bondscoach Bert van Marwijk.

Enfin; Van der Vaart is ermee bekend dat de stoelendans om de posities in het Nederlands elftal altijd voer voor verschillende meningen is. "Weet je wat het is, we hebben gewoon een onwijs goed elftal", zegt hij in het nieuwe Sport1 Voetbalmagazine, de EK-special. "We hebben erg veel goede voetballers en ik vind dat die allemaal moeten spelen. Ik denk ook dat dat kan. Ik hoor in de basis, vind ik, maar het is aan mij om dat te laten zien. Als je goed bent sta je erin."

"De discussie wie waar moet spelen, zal richting het toernooi alleen maar heftiger worden", vervolgt hij. "Ik heb bepaalde wedstrijden voor de verdediging gestaan en dat ging goed. Het maakt me uiteindelijk niet zoveel uit waar ik word geposteerd. Ik moet het zelf laten zien. Als me dat lukt, dan denk ik dat ik veel ga spelen."

De kenners redeneren vaak zo: als de tegenstander sterker is, kunnen beter Nigel de Jong en Mark van Bommel naast elkaar spelen als controleurs. Is er sprake van een mindere god, kan Van der Vaart prima naast een van de twee uit de voeten. De Heemskerker onderstreept dat verhaal: "Ik zie Nigel niet als een concurrent. Als de bondscoach voor hem kiest, dan wil hij anders spelen dan wanneer hij mij daar neerzet. Ik zou het wel vervelend vinden om op de bank terecht te komen natuurlijk. Het is een EK, dan wil je spelen."

De poule des doods. Er is al genoeg over gezegd en geschreven. Ziet Van der Vaart de groep ook zo? "Het is juist mooi om gelijk tegen zulke ploegen te spelen. Daar doe je het voor, daarom voetbal je. Duitsland, Portugal, Denemarken… Nee, ik ben er niet zo bang voor. Als je deze poule doorkomt, dan maak je gewoon een goede kans op het winnen van het EK. Ik denk dan ook dat we die hebben."
Categorie:
Tag(s):