zaterdag, 10. maart 2012 - 12:20 Update: 08-07-2014 0:54

Van Rompuy: 'Dieptepunt crisis voorbij'

In een interview met de Belgische krant De Tijd zegt Herman van Rompuy, de huidige voorzitter van de Europese Raad, dat 'het dieptepunt van de crisis achter ons ligt'.

Hoewel de problemen niet voorbij zijn, is er een duidelijk keerpunt in de crisis, namelijk het akkoord met de Griekse banken over de herschikking van de Griekse schuld bij private partijen.

De vaste voorzitter van de Raad van regeringsleiders geeft toe dat hij er weleens aan getwijfeld heeft of de euro gered kon worden. In de krant zegt hij:..'er zijn momenten geweest waarop we allemaal bang waren. Zeker in het najaar van 2011 moest ik mijn best doen om in een goede afloop van de crisis te geloven.’

Bijna was het mislukt, maar Griekenland werd deze week nog gered. Vrijdag werd duidelijk dat 85 procent van de banken en fondsen met Grieks schuldpapier in portefeuille bereid is tot een obligatieruil die hen in reële termen driekwart van hun inleg kost.

Griekenland wil deze schuldherschikking bovendien verplichten, zodat 95 procent van alle Grieks schuldpapier in privéhanden mee in de boot zit. De ministers van Financiën van de eurozone beloofden gisteren alvast 35,5 miljard euro vrij te maken om die schuldherschikking te begeleiden, aldus De Tijd.

Om de staatsfinanciën op orde te krijgen moet er volgens van Rompuy wel flink worden bezuinigd 'We moeten nu door dat moeilijke moment, waarbij we helaas de fouten van het verleden betalen.’
Categorie:
Tag(s):