woensdag, 5. december 2012 - 22:08

Varen over Walcherse watergangen, van schuitvlot naar schuitvlot.

De SCEZ presenteert op vrijdag 7 december 2012 het nieuwste boek van Aad de Klerk: Varen over Walcherse watergangen, van schuitvlot naar schuitvlot. Een vrijwel vergeten vorm van vervoer.

Tot ver in de negentiende eeuw werd er - vooral in de wintermaanden - druk gevaren over de Walcherse watergangen, door boeren en schuteboeren, van de boerderij naar het dorp en van het dorp naar de stad. Van het ene schuitvlot naar het andere. Over dit vervoersysteem is heel weinig opgetekend.

Toch kon Aad de Klerk op basis van archiefonderzoek een vrijwel compleet beeld schetsen, zodat dit boekje in een duidelijke leemte in de geschiedschrijving met betrekking tot Walcheren voorziet.

Dr. Aad de Klerk (1949) studeerde en doceerde historische geografie, eerst aan de Vrije Universiteit en vervolgens aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1995 is hij werkzaam als consulent regionale geschiedbeoefening Zeeland, vanaf 2001 in dienst van de SCEZ, tegenwoordig als adviseur cultuurhistorie en landschap. Hij promoveerde in 2003 op het proefschrift Het Nederlandse landschap, de dorpen in Zeeland en het water op Walcheren.
Provincie:
Tag(s):