zaterdag, 31. maart 2012 - 18:02

Veel kijkers tijdens Open Huizen Dag

Nieuwegein

De Open Huizen Dag van de NVM heeft opnieuw veel kijkers getrokken.

Het aantal bezoeken overtrof licht het aantal van de vorige Open Huis Dag in oktober 2011 en kwam uit op ruim 100.000. Een recordaantal van 56.000 woningen was vrijblijvend te bezichtigen.

De NVM Open Huizen Dag vindt elk halfjaar plaats. Geïnteresseerden kunnen, zonder afspraak en verplichting, bij de deelnemende huizen over de vloer komen. Ze kunnen zo in een kort tijdsbestek hun favoriete woningen bekijken.

Veel aanbod
Niet elk huis kreeg vandaag overigens bezoek. Gemiddeld kreeg 1 op de 3,5 geen geïnteresseerde koper over de vloer. Dat had te maken met het grote aanbod aan woningen. Bovendien konden de kandidaat-kopers onmogelijk alle woningen bezichtigen.

Gemiddeld doet ongeveer een derde van de te koop staande woningen mee aan de NVM Open Huizen Dag. Het aantal deelnemende huizen is procentueel het hoogst in Utrecht (37 procent), gevolgd door Noord-Holland (35 procent) en Drenthe (33 procent). Friesland (22 procent) sluit hier de rij.

'Woningmarkt onzeker door politieke onzekerheid'
NVM-voorzitter Ger Hukker is tevreden over de opkomst op de NVM Open Huizen Dag. Hij hoopt wel dat er snel een eind komt aan de huidige politieke onzekerheid rond de woningmarkt. “Dat zoveel mensen zich toch oriënteren, geeft wel aan dat de verhuisbehoefte nog altijd groot is. Om nog wat meer rust rond de woningmarkt te creëren, hopen we dat het kabinet snel meer duidelijkheid geeft, bijvoorbeeld over de overdrachtsbelasting.

Die blijft tot 1 juli op 2 procent staan en wordt daarna mogelijk weer verhoogd naar 6 procent. We zijn er voorstander van dat dit lagere tarief wordt gehandhaafd. Die lagere overdrachtsbelasting scheelt 10.000 euro bij een aankoopsom van 250.000 euro en dat is de moeite waard. Er moet hierover snel meer duidelijkheid komen, want dit zorgt voor veel onzekerheid bij potentiële kopers. Consumenten willen weten of ze nog onder het huidige lage tarief vallen, als ze nu een huis kopen. De overdracht hiervan vindt doorgaans namelijk pas over drie maanden plaats.”

De NVM komt donderdag 12 april met haar eerste kwartaalcijfers over de woningmarkt naar buiten.
Provincie:
Tag(s):