woensdag, 22. februari 2012 - 8:41

Veel minder mensen naar de psychiater

Sinds er een eigen bijdrage moet worden betaald voor een bezoekje aan de psychiater blijven mensen massaal weg. Dat schrijft Trouw woensdag op basis van een eerste rondgang langs grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Vanaf januari moeten mensen een bijdrage van 200 euro betalen voor gespecialiseerde psychiatrische zorg. De gevolgen daarvan zijn nu al zichtbaar. Volgens Trouw daalde het aantal patiënten in veel regio's tussen de tien en 25 procent. Zo zag verslavingskliniek Jellinek het aantal aanmeldingen met een kwart dalen en bij het Centrum Maliebaan in Utrecht liep het aantal patiënten terug met 15 procent.

Jaarlijks melden zich in de GGZ bijna 450.000 nieuwe patiënten: als de daling uit januari doorzet, zouden daardoor dit jaar zeker 50.000 mensen verstoken blijven van psychische hulp.

Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen van de Radboud Universiteit Nijmegen
zegt hierover in Trouw: 'Daaruit blijkt iets wat we al vreesden: mensen wachten met behandeling. Een depressie mag dan soms overgaan, een angststoornis wordt daardoor alleen maar erger. Mensen gaan situaties vermijden, waardoor ze angstiger worden en niet meer kunnen functioneren, ook niet in het werk'.

De hoogleraar is bang dat door de invoering van de eigen bijdrage de kosten in de psychiatrie uiteindelijk alleen maar zullen toenemen.
Provincie:
Tag(s):