zaterdag, 10. november 2012 - 10:37

'Veel moskee-internaten onveilig voor kinderen'

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat in Nederland honderden kinderen in slecht onderhouden moskeeën wonen. Soms zijn deze moskee-internaten zelfs brandonveilig en een enkele is illegaal. Dit schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Volgens de krant houdt de overheid geen toezicht op de situatie op de internaten in tegenstelling tot andere internaten zoals bijvoorbeeld een schippersinternaat.

De moskee-internaten bevinden zich onder andere in Arnhem, Utrecht, Breda, Amsterdam en Rotterdam. In Rotterdam zouden zelfs al drie moskee-internaten zijn waarvan één een illegaal meisjesinternaat. Daar slapen 50 meisjes op een zolder waarvoor geen slaapvergunning is afgegeven.

Uit vertrouwelijke stukken die in handen zijn van de krant, blijkt dat de gemeente Rotterdam wel op de hoogte is van de problemen. Vorig jaar nog noemde de gemeente de situatie bij het illegale meisjesinternaat "absoluut brandonveilig" en "zelfs gevaarlijk". Maar de gemeente en de deelgemeenten hebben nooit een einde aan de illegale en onveilige situaties gemaakt. Ook gaat GGD Rotterdam/Rijnmond niet op onderzoek uit als toezichthouders kinderopvang melding maken van vermoedens van 'lijfstraffen'.

Uit de stukken blijkt tevens dat de moskee-internaten niet aan kwaliteitseisen hoeven te voldoen, geen pedagogisch plan hebben en voor de medewerkers is er geen verklaring van goed gedrag vereist. Maar er worden in deze moskee-internaten wel zo'n 3000 kinderen opgevangen. Wetenschapper Mehmet Sahin van de Vrije Universiteit zegt in de krant dat de regels streng zijn en dat de kinderen soms om drie uur 's nachts moeten opstaan voor een preek. Sahin: 'Dat is geen gezonde situatie voor een kind van twaalf.'

Er hebben op deze zaak al verschillende Kamerleden gereageerd. Zij willen dat de Inspectie Jeugdzorg toezicht houdt op de internaten. D'66 zegt hierover Kamervragen te gaan stellen en SP-Kamerlid Karabulut zegt tegen NRC Handelsblad: 'Een overheid die weet van een onveilige en illegale situatie maar niet optreedt. Dat kan gewoon niet.'
Provincie:
Tag(s):