maandag, 19. november 2012 - 10:02

Veel nieuwe bedrijven in de vier grote steden

Den Haag

De vier grote steden staan in de top 10 van gemeenten met de hoogste startersquote.

Deze gemeenten hebben de meeste nieuwe vestigingen van bedrijven in verhouding tot het aantal vestigingen. Dat meldt het CBS.

Veel starters, maar ook veel stoppers
Naast Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag staan ook de kleinere gemeenten Beesel en Westervoort in de top 10. Er komen niet alleen veel nieuwe vestigingen bij in deze gemeenten, ook het aantal opheffingen is hoog. Door meer turbulentie in het aantal starters en opheffingen bij andere gemeenten, staan Rotterdam en Den Haag niet in de top 10 van de gemeenten met de hoogste netto groei van het aantal vestigingen in 2011.

Meeste starters in dichtbevolkte gebieden
Dichtbevolkte gebieden hebben vaak de meeste starters. Amsterdam staat bovenaan de lijst van gemeenten met de meeste starters per 10 duizend inwoners. Opvallend is dat de regio Parkstad Limburg, één van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland, juist weinig starters per 10 duizend inwoners heeft. Dit is het gevolg van vergrijzing en ontgroening in deze regio.

Veel oprichtingen in zakelijke dienstverlening
De meeste nieuwe vestigingen worden opgericht in de zakelijke dienstverlening, bouw en handel. Er is geen duidelijke regionale concentratie van deze branches.

Technische universiteiten goed voor hightech
De drie technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede hebben een aanzuigende werking op bedrijven in de hightech. In deze gemeenten is het aandeel starters in de hightechsector 9 procent. In Nederland is dit aandeel slechts 5 procent.

Hart van de culturele sector in Utrecht en Amsterdam
Er is een sterke ruimtelijke concentratie van de culturele sector in Amsterdam en Utrecht. Dit zorgt ervoor dat het aandeel starters in de culturele sector in deze gemeenten twee keer zo groot is als het landelijk gemiddelde. Bijna een kwart van de starters in deze sector vestigden zich in Amsterdam en Utrecht.
Categorie:
Tag(s):