woensdag, 19. december 2012 - 9:11

Verbod op consumentenvuurwerk door Tweede Kamer van tafel geveegd

De Tweede Kamer heeft woensdag een verbod op consumentenvuurwerk afgewezen. De Partij voor de Dieren had het kabinet om een verbod gevraagd.

Op initiatief van de partij discussieerde de Kamer vandaag over de gevolgen van het afsteken van vuurwerk door burgers. Vele deskundigen zoals oogartsen, milieuspecialisten, Stichting Consument & Veiligheid, vuurwerkexperts, politie en justitie werden eerder dit jaar al gehoord over hun visie op het afsteken van consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling.

In de aanloop naar de oudejaarsviering, laait ook de discussie over vuurwerkincidenten weer op. De Partij voor de Dieren is voorstander van een verbod op consumentenvuurwerk. Vorig jaar meldde de Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers al dat een vuurwerkverbod onafwendbaar is.

Afgelopen week waarschuwde ook de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) in een zeer kritisch rapport voor levensgevaarlijke situaties rond de jaarwisseling. Volgens de Stichting kunnen zich voorvallen voordoen met zelfs meerdere doden, onder wie hulpverleners.

Ieder jaar lopen honderden mensen ernstig letsel op rond Oud & Nieuw, waaronder een groot aantal kinderen. De helft van de slachtoffers zijn omstanders, die zelf geen vuurwerk afstaken.

Oogartsen wijzen erop dat het risico dat je loopt om gewond te raken tijdens de jaarwisseling in Nederland, in een ander land zou leiden tot een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Veel burgers zijn eveneens voorstander van een vuurwerkverbod. Het risico gewond te raken houdt veel mensen binnen op de dagen rond Oud & Nieuw. Het geknal bezorgt bovendien miljoenen dieren veel angst en stress. Vuurwerk bevat daarbij zware metalen en andere zeer giftige stoffen, die grond, lucht en water ernstig vervuilen.

Na afloop van iedere Oud & Nieuw moet er 3 miljoen kilo extra afval worden opgeruimd. Vanwege het grote gevaar op lichamelijk letsel wordt in de meeste andere landen niet toegestaan dat vuurwerk door burgers zelf wordt afgestoken. In plaats daarvan organiseert de overheid professionele vuurwerkshows.
Provincie:
Tag(s):