dinsdag, 10. januari 2012 - 10:52

Verbod op drugs qat

Den Haag

De drug qat wordt verboden. De drug veroorzaakt schade aan de gezondheid en levert sociale en maatschappelijke problemen op. Qat — verse blaadjes van de qatplant - wordt vooral gebruikt door Somaliërs.

De ministers Leers (Immigratie, Integratie en Asiel), Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigen het verbod aan in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet baseert het verbod mede op een onderzoek door het Trimbosinstituut naar qatgebruik in de Somalische gemeenschap in Nederland.

Qat is verslavend. Bij matig gebruik levert het geen grote problemen op, maar uit het onderzoek blijkt dat bij zo'n tien procent van de gebruikers het gebruik wel problematisch is. Dan leidt het tot schade aan de gezondheid en tot grote sociale en maatschappelijke problemen.

De qat komt via Schiphol ons land binnen. Via een loods op een industrieterrein van Uithoorn wordt de drug verhandeld voor heel europa. De gemeente Uithoorn pleit al langer voor een verbod op qut omdat het ook criminaliteit met zich meebrengt. Nederland en Engeland zijn op dit moment nog samen de doorvoerhavens voor qat.
Provincie:
Tag(s):