zaterdag, 14. juli 2012 - 11:28

Verbouwing Rijksmuseum na negen jaar klaar

Amsterdam

Na 9 jaar is de grootscheepse verbouwing van het Rijksmuseum zo goed als klaar. Dit melden verschillende media zaterdag.

Maandag zal de officiële sleuteloverdracht plaatsvinden. Dan geeft de Rijksgebouwendienst, eigenaar van het Rijksmuseum, de sleutel symbolisch terug aan het museum.

Het inrichten van de 80 zalen gaat nu beginnen. Directeur Wim Pijbes: 'We beginnen met de vitrines, de hekjes en de lampen. En er zal wat nazorg verricht moeten worden, zoals het vervangen van een ruitje of het rechtzetten van scheefzittende stopcontacten.'

Leidingen moeten nog worden weggewerkt en schilders moeten de laatste decoraties afmaken.

Als de tentoonstellingsmaterialen zijn neergezet, volgen de kunstwerken. Dat zijn er tussen de 8000 en 10.000. Eerst worden ingewikkelde, grote en vreemde objecten neergezet, waaronder een vliegtuig uit 1917 dat het Rijks vorig jaar verwierf.

Het museum heeft een verzameling van ruim 1 miljoen kunstvoorwerpen. Het grootste deel daarvan is in depots ondergebracht.

In april gaat het vernieuwde Rijksmuseum voor het publiek open. Even daarvoor zal het museum dan 2 weken gesloten zijn om de topstukken uit de Philipsvleugel naar het hoofdgebouw te verhuizen. Het Rijks hoopt na de heropening 2 miljoen bezoekers per jaar te verwelkomen en zal 365 dagen per jaar open zijn.

De planning was dat de verbouwing van het Rijksmuseum 4,5 jaar zou duren en dat het museum halverwege 2008 weer open zou gaan. Door allerlei tegenslagen is de heropening met 5 jaar vertraagd.
Provincie:
Tag(s):