maandag, 19. maart 2012 - 12:43

Verdachte duinbranden duingebied Bergen vrij uit

Alkmaar

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de 45-jarige verdachte van het stichten van branden in het duingebied van de gemeente Bergen geseponeerd.

Uitgebreid onderzoek naar de branden in 2009, 2010 en 2011 heeft volgens het OM onvoldoende bewijs opgeleverd tegen de man uit Alkmaar voor een veroordeling door de rechter.

Het duingebied werd in 2009, 2010 en 2011 tientallen keren getroffen door brand. Politie, de gemeente Bergen en het Openbaar Ministerie houden rekening met brandstichting. Dat is een ernstig strafbaar feit. Het bewijzen van brandstichting is in de regel echter lastig omdat sporen door brand en bluswerk verloren kunnen zijn gegaan. Ook is er niemand geweest die heeft gezien wie de branden aanstak. Het feit dat er sinds de aanhouding geen nieuwe branden meer zijn gesticht levert eveneens geen concreet bewijs op.

Onvoldoende bewijs
De Alkmaarder werd vorig jaar tweemaal aangehouden op verdenking van in totaal vijf brandstichtingen. Van 3 mei 2011 tot en met 17 juni 2011 zat de man in voorlopige hechtenis op verdenking van het stichten van drie branden. Tussen 2 en 19 augustus 2011 zat hij wederom in voorlopige hechtenis, nu op verdenking van twee andere branden. Daarnaast werd onderzocht of hij in verband kon worden gebracht met bijna 60 andere branden die het duingebied in 2009, 2010 en 2011 troffen. Het onderzoek heeft onvoldoende bewijs opgeleverd.

De politie, brandweer en andere partners blijven komend seizoen vanzelfsprekend alert op verdachte situaties in en buiten het duingebied. In het duingebied zal opvallend en onopvallend gesurveilleerd worden om te voorkomen dat er opnieuw brand ontstaat.
Provincie:
Tag(s):