woensdag, 21. maart 2012 - 17:36 Update: 08-07-2014 0:31

Verdachte hacking en oplichting langer vast

Rotterdam

De raadkamer van de Rotterdamse rechtbank heeft dinsdag de voorlopige hechtenis van een 30-jarige Rotterdammer, die ervan wordt verdacht computers van personen en bedrijven te hebben gehackt, met 90 dagen verlengd. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag laten weten.

De man werd aangehouden na een onderzoek waarin bleek dat iemand vanaf een ICT-bedrijf probeerde in te breken in de computer van drie bedrijven. Een van die drie bedrijven was een groothandel waar het klantenbestand werd gehackt.

Na onderzoek werd de 30-jarige als verdachte aangemerkt. Hij bleek stage te lopen bij het ICT-bedrijf en werd op 6 maart aangehouden. De afgelopen weken is onderzocht over welke informatie de man de beschikking heeft gehad. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

De man wordt ook verdacht van oplichting. In oktober 2011 werd hij aangehouden op verdenking van het onder valse naam bestellen van goederen. Hij was achter de privé-gegevens van die mensen gekomen door hen van een vertrouwenwekkende afzender mail te sturen en allerlei gegevens als CV, kopie paspoort en bankpas te vragen.

Ook zou hij op naam van een niet-bestaand bedrijf goederen hebben besteld. Daarbij deed hij net of hij betaald had door een gemanipuleerde schermafdruk van een website voor internetbankieren te laten zien.

De man werd destijds door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld.

Net als bij andere vormen van cybercrime is bij deze vorm van criminaliteit preventie zeer belangrijk. De oplichting wordt mogelijk gemaakt doordat mensen hun gegevens verstrekken. Het is belangrijk om, alvorens persoonlijke gegevens te verstrekken, te verifiëren of het verzoek afkomstig is van een betrouwbare persoon of organisatie.
Categorie:
Tag(s):