dinsdag, 24. januari 2012 - 18:43

Verdachte raketaanslag Amsterdamse rechtbank gearresteerd

Amsterdam

Justitie heeft een man gearresteerd die ervan wordt verdacht een aanslag met een raketwerper op de rechtbank in Amsterdam te hebben uitgevoerd. ‘De arrestatie werd op 6 januari gedaan, maar is stilgehouden in belang van het onderzoek’, meldt het Openbaar Ministerie (OM) .

De opgepakte man wordt verdacht van meerdere strafbare activiteiten,
maar daarover kon het OM verder niets zeggen. De verdachte zit in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij is afgesloten van de buitenwereld en alleen contact mag hebben met zijn advocaat en politie en justitie.

Het Parool schreef maandag dat de man verdacht wordt van betrokkenheid bij een schietpartij in december in de Amsterdamse wijk De Pijp, bedreiging van een portier en vuurwapenbezit. Bij het vuurgevecht raakte een man zwaargewond.

De rechtbank aan de Parnassusweg werd in de vroege ochtend van 21 september etroffen door een professionele raket. De politie bracht de zaak op 3 januari onder de aandacht in het tv-programma Opsporing Verzocht.

In de uitzending werd duidelijk dat de politie naar twee verdachten zoekt.
Volgens de politie beschikten ze over een antitankwapen dat in het leger wordt gebruikt. Normaal kan de raket die hiermee wordt afgeschoten door de dikke gepantserde wand van een tank dringen en de inzittenden doden. Het was dus een wonder volgens de politie, dat er bij de aanslag geen beveiligers in de rechtbank gewond zijn geraakt.

Vlak voor de kerst vonden duikers van Defensie in het water van de Stadionkade in Amsterdam de lanceerbuis waarmee vermoedelijk de granaat vanaf de schouder is afgeschoten. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft het wapen onderzocht op sporen.
Provincie:
Tag(s):