maandag, 1. oktober 2012 - 16:07

Verdachten diefstal grafornamenten begraafplaats Westgaarde aangehouden

Drie verdachten van diefstal van grafornamenten op begraafplaats Westgaarde in Amsterdam, zijn afgelopen weken in Haarlem en Amsterdam aangehouden. Dit heeft de politie maandag bekendgemaakt.

De ornamenten, bronzen en koperen spullen zoals vazen en beeldjes, werden in de nacht van 14 op 15 augustus weggenomen van twaalf verschillende graven.

De gestolen goederen werden woensdagochtend 15 augustus door agenten aangetroffen op de A. Hofmanweg in Haarlem. Op een parkeerplaats troffen zij rond kwart voor zes een auto aan waarvan de lichten brandden.

In de auto lagen drie mannen te slapen. Bij controle werden in de auto de grafornamenten aangetroffen en op vermoeden van diefstal in beslag genomen.

Er was op dat moment onvoldoende grond om de mannen aan te houden, omdat aangifte van de goederen nog ontbrak. Wel werd de identiteit van de mannen vastgesteld. Toen later die dag aangifte werd gedaan, werden de drie inzittenden van het voertuig door de politie direct op een lijst van gezochte personen gezet.

De eerste verdachte, een 33-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats, is woensdag 22 augustus aangehouden in Amsterdam. Op zaterdag 15 september kon in Amsterdam een 19-jarige man uit Emmen worden aangehouden. Toen een agent zijn kenteken door het systeem haalde, zag hij dat de man gezocht werd.

De derde persoon, een 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd op 22 september aangehouden aan de Amsterdamsevaart in Haarlem, nadat hij op heterdaad was betrapt bij een poging tot diefstal van koper.

Hierbij werkte hij samen met twee andere mannen (33 en 37 jaar) die tevens werden aangehouden. Surveillerende agenten zagen de mannen vanuit de bosjes langs de Amsterdamsevaart er vandoor gaan bij het zien van de politieauto en achtervolgden hen. Op de plek waar de mannen op de vlucht sloegen werd een grote hoeveelheid koper gevonden.De gestolen goederen zijn inmiddels allemaal aan de rechtmatige eigenaren teruggeven.
Provincie:
Tag(s):