dinsdag, 9. oktober 2012 - 10:00 Update: 08-07-2014 0:46

Verdere daling vacatures in financiële sector

Amsterdam

Het online vacatureaanbod in de accountancy sector (-1) en in de bancaire sector (-7) daalde in september. De vraag naar personeel in de accountancy sector staat met 66 punten, net als in juni dit jaar, op het laagste punt sinds december 2004.

Dit blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. De algehele Index daalde in september met 3 punten en liep in de afgelopen 12 maanden met 14 punten terug. Het aantal vacatures komt hiermee uit op 74 punten, het laagste punt sinds zeven jaar.

“Er is een lichte groei waarneembaar in het vacatureaanbod in elementaire beroepen zoals reparatie, onderhoud en in de maakindustrie (productiemedewerkers). Ondanks deze groei toont de algehele Index een vermindering van het aantal vacatures en bereikte het een nieuw dieptepunt in september”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “We hopen dat de positieve verkiezingsuitslag en de belofte van een meer stabiele regering zal helpen bij het terugkeren van het vertrouwen bij zowel baanzoekenden als werkgevers. Dit zijn belangrijke factoren die de arbeidsmarkt kunnen verbeteren en we verwachten een positieve omslag te zien aan het begin van 2013.”

Vacatureafname in financiële sector
Het aantal vacatures nam in de financiële sector af, zowel in de accountancy sector (-1) als in de bancaire sector (-7) daalde het aanbod in september. In de bancaire sector betekent dat een daling van 15%, wat de grootste daling van het afgelopen jaar is. Het vacatureaanbod daalde in de zorg sector met 30 punten het sterkst. In de onderwijs sector (-13), de horeca & toerisme sector (-9), de productiesector (-8) en de research & development sector (-7) liep de vraag naar personeel flink terug. Het aantal vacatures steeg enkel in de bouw sector (+1), waar in de management & consultancy sector het aanbod onveranderd bleef.

Ten opzichte van vorig jaar september nam het vacatureaanbod in alle sectoren af, eveneens in de financiële sector. De vraag naar personeel daalde in de accountancy sector met 10 punten, dit is een afname van 13 procent. In de bancaire sector liep het aantal vacatures in vergelijking met vorig jaar september slechts met 1 punt terug. De Index nam in de horeca & toerisme sector met 49 punten het meest af; een daling van 26 procent. Het vacatureaanbod liep in de transport & logistiek sector (-34), de publieke sector (-34), de onderwijs sector (-32), de juridische sector (-21) en de sales sector (-21) eveneens flink terug.

Vacaturedaling in vrijwel heel Nederland
Vorige maand daalde het vacatureaanbod in vrijwel iedere provincie. In Friesland nam het aanbod het meest af. Het aanbod daalde fors met 10 punten. Ook in Limburg (-7) daalde het aanbod sterk. In Drenthe (-5), Overijssel (-5), Flevoland (-4), Gelderland (-4) en Groningen (-4) daalde het vacatureaanbod minder hard en in Noord-Brabant (-2), Utrecht (-2), Noord-Holland (-1) en Zuid-Holland (-1) viel de daling mee. In Zeeland (+1) steeg de Index.

Ten opzichte van vorig jaar september staat het vacatureaanbod voor elke provincie in de min. In Limburg daalde het aanbod aanzienlijk met 26 punten. Ook in de provincies Overijssel (-24), Groningen (-23), Zeeland (-23), Drenthe (-22), Friesland (-19) en Gelderland (-17) daalde de vraag naar personeel fors. In Noord-Holland (-11), Noord-Brabant (-9), Utrecht (-8), Zuid-Holland (-8) en Flevoland (-5) liep het aanbod minder hard terug.

Europees vacatureaanbod neemt af
In september daalde het Europese vacatureaanbod met 3 punten. Het aanbod steeg in Zweden en België met 2 punten. In het Verenigd Koninkrijk (-3), Duitsland (-4), Frankrijk (-4) en Italië (-10) daalde de Index juist.

Vergeleken met september vorig jaar staat de Europese Index 3 punten lager. De afgelopen 12 maanden steeg de vraag naar personeel in Duitsland (+5), België (+2) en het Verenigd Koninkrijk (+2). In Zweden (-6), Italië (-6) en Frankrijk (-15) liep het aanbod terug.
Categorie:
Tag(s):