vrijdag, 27. april 2012 - 14:14

Verdwijnen van C1000 negatief voor klant en zelfstandig ondernemer

Woerden

Het Vakcentrum betreurt het verdwijnen van het C1000 formule en daarmee de komende verschaling van de markt. Daarnaast is zij verbaasd over de kapitaalvernietiging. ‘Natuurlijk begrijpen we de trend naar groot, groter, groots’, aldus Patricia Hoogstraaten, directeur Vakcentrum. ‘Maar levert dit nu echt voor alle partijen voordeel op?’

Gisteren werd bekend dat Jumbo de C1000 formule gaat beëindigen. Circa driehonderd C1000 winkels worden de komende drie jaren omgebouwd naar de Jumbo formule. De andere winkels worden verkocht aan Ahold (82 stuks) en Coop (54 stuks).

Verschraling supermarkt landschap
Met het verdwijnen van weer een formule wordt de markt wel heel duidelijk verdeeld. Er blijven voor zelfstandig ondernemers steeds minder formules over om uit te kiezen. Ook voor de consument betekent dit een verschraling in het aanbod.

Tijdspad
Daarnaast vindt het Vakcentrum het gekozen tijdspad van de omzetting C1000 naar Jumbo, zeker in de huidige economische tijden niet verantwoord. Recent zijn immers ruim honderd C1000 supermarkten omgebouwd naar het rood en die moeten binnen nu en drie jaar weer geheel worden omgebouwd, terwijl de gemiddelde terugverdientijd van een verbouwing rond de zes à zeven jaar ligt. De komende ombouw is dus een behoorlijke kapitaalvernietiging.

Goodwill
Er zal een overlapping van vestigingen komen in een aantal gebieden. Wij zijn benieuwd welke reële kansen zelfstandig ondernemers krijgen ten opzichte van de filiaalmanagers in de gebieden waar overlapping plaatsvindt’, zegt Hoogstraaten. ‘Daarnaast zullen wij erop toezien dat de goodwill na de formulewijziging op een acceptabel niveau blijft.‘

Individuele ondersteuning
Bij het verplichte overgaan naar een nieuwe formule adviseert de brancheorganisatie haar leden op individueel niveau. ‘Wij ondersteunen onze leden op basis van cijfers en argumenten. Maak gebruik van de gelegenheid om goed afspraken te maken en bouw zekerheden in bij een overgang. Wees alert op elke komma van het franchisecontract en verdienmodel’, aldus Hoogstraaten.
Provincie:
Tag(s):