vrijdag, 7. december 2012 - 11:05

Verkeerstoren: ’Dit was zeker niet de bedoeling en excuses hiervoor’

Schiphol/Uitgeest

Vlak nadat twee vliegtuigen dinsdag 13 november bijna op elkaar waren gebotst in de lucht boven Uitgeest heeft de verkeerstoren zijn excuses gemaakt aan de KLM-piloot.

Dit blijkt vrijdag uit een geluidsfragment van gesprekken tussen de verkeerstoren en de KLM-piloot die het Haarlems Dagblad vrijdag op haar site heeft gezet. ’Dit was zeker niet de bedoeling en excuses hiervoor’, aldus het geluidsfragment.

De toestellen van KLM en Garuda kwamen op 13 november om 07.44 uur op een hoogte van 600 meter recht op elkaar af. Ze waren nog maar een kilometer van elkaar verwijderd toen ze elkaar opmerkten. Vijftien seconden later en ze waren op elkaar gebotst.

De piloten wisten een ramp te voorkomen, door beide een uitwijkmogelijkheid in te zetten. Daarna vlogen de Boeing 738 van KLM en de Airbus 332 van Garuda naast elkaar naar Schiphol waar ze veilig landden. Waren de vliegtuigen wel met elkaar gebotst, dan zouden de brokstukken waarschijnlijk ook op Uitgeest zijn terechtgekomen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bevestigt dat de twee toestellen de zogenoemde separatieminima overschreden. Dat betekent dat de vliegtuigen dichter bij elkaar in de buurt waren dan volgens de regels is toegestaan.

Normaal is het de bedoeling dat twee vliegtuigen die beiden een landing inzetten op een van de twee parallelle banen bij het indraaien in de bocht op een onderling hoogteverschil van 300 meter moeten zitten. Dit was die dinsdag dus niet het geval.

De raad heeft inmiddels een onderzoek naar het incident ingesteld.
Provincie:
Tag(s):