vrijdag, 20. januari 2012 - 8:56

Vermoedelijke opdrachtgevers aanslagen aangehouden

Gouda

De Nationale Recherche heeft dinsdag drie mannen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij een mislukte liquidatie van een man in Gouda. Dit maakte zij vrijdag bekend.

In een vrijstaande kantoorvilla aan de Churchilllaan in Amsterdam werd op zondagavond 13 juni 2010 door een raam een handgranaat naar binnen gegooid. Het explosief richtte alleen materiële schade aan.
Bij de aanslag in Gouda op 21 juli 2010 weigerde het pistool met geluiddemper toen de dader in de deuropening de trekker overhaalde. Na een schermutseling met de bewoner ging de schutter er van door.

Een van de dinsdag aangehouden verdachten is een 53-jarige man uit Amstelveen. Hij is aangehouden in de gevangenis, waar hij een straf uitzit voor een ander misdrijf. Hij wordt ervan verdacht dat hij opdracht gaf voor beide aanslagen. De man wordt bovendien verdacht van oplichting en het witwassen van crimineel geld. Zijn 48-jarige partner is in Amstelveen aangehouden omdat zij wordt verdacht van witwassen.

Een van de andere verdachten is een 41-jarige man uit Utrecht. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij beide aanslagen. Daarnaast is een 41-jarige advocaat uit Voorschoten aangehouden. Hij hield in 2010 kantoor in de villa waar de handgranaat naar binnen werd geworpen. Zijn huidige kantoor in Leiden is dinsdag onder leiding van een rechter-commissaris door de Nationale Recherche doorzocht in aanwezigheid van de Deken van de Orde van Advocaten. De advocaat wordt verdacht van het mede beramen van de aanslag in Gouda.

Bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten en het advocatenkantoor is beslag gelegd op documenten, mobiele telefoons en gegevensdragers, zoals usb-sticks en cd-roms
Provincie:
Tag(s):