dinsdag, 22. mei 2012 - 15:06

Veroordeling voor dood Jesse Dingemans definitief

Hoogerheide

De Hoge Raad houdt de veroordeling van Julïen C. voor de gewelddadige dood van de 8-jarige Jesse Dingemans in stand.

Op 1 december 2006 wordt de 8-jarige Jesse Dingemans in een klaslokaal in zijn school in Hoogerheide, gemeente Woensdrecht, doodgestoken. De 22-jarige verdachte Juliën C. is die dag in de school op zoek naar zijn jongere broertje die in dezelfde klas als het slachtoffer zit. Een leerkracht komt hem tegen in de gang en wijst op zijn verzoek het klaslokaal van zijn broertje.

Jesse is van de aula naar ditzelfde lokaal gelopen om een puzzel te halen. Hij is even alleen in het lokaal. Zijn juf is Jesse achterna gelopen. Op de trap komt zij de verdachte in tegengestelde richting tegen. Zij vertrouwt het niet, en licht direct de directeur in over deze ontmoeting. Als ze daarna bloed op de trap ziet, neemt ze met de directeur polshoogte in het lokaal. Ze treffen Jesse dood aan.

De rechtbank Breda veroordeelt de verdachte op 6 september 2007 tot 12 jaar gevangenisstraf plus tbs wegens doodslag.

Op 26 februari 2008 oordeelt het hof Den Bosch dat sprake was van moord. Het hof veroordeelde de verdachte tot een levenslange gevangenisstraf.

De Hoge Raad verwerpt het beroep met een zogenoemde verkorte motivering (art. 81RO). Dit betekent dat de klachten niet tot cassatie kunnen leiden en dat geen nadere motivering nodig is omdat geen rechtsvragen aan de orde zijn gesteld die van belang zijn voor de rechtseenheid of de rechtsontwikkeling. Wegens overschrijding van de redelijke termijn heeft de Hoge Raad de straf verminderd tot 11 jaar en 7 maanden gevangenisstraf

De veroordeling is definitief en bedraagt 11 jaar en 7 maanden gevangenisstraf en tbs.
Provincie:
Tag(s):