maandag, 8. oktober 2012 - 18:02 Update: 08-07-2014 0:26

Verregaande passie drijft beginnende filmmakers tot het ultieme

Utrecht

Nauwelijks ervaring, maar ambitieus tot op het bot. Zo kunnen we producent John Babonnick en regisseur Henri de la Haije het best typeren. Samen willen ze hun entree in de filmwereld maken met een lange Nederlandse bioscoopfilm; een spannend misdaaddrama dat mensen tot in het diepste van hun ziel raakt. Met minder nemen zij geen genoegen.

De inzet is de verfilming van “Het Lied van de Lijster”, het meeslepende debuut van auteur Gerard Nanne, die momenteel aan zijn elfde misdaadroman werkt.

In “Het Lied van de Lijster” staat de relatie tussen de Nederlandse inspecteur Frank Benders en de beeldschone Poolse Grazyna Sienkiewicz centraal, met op de achtergrond de heldhaftige moord op Peter Waligóra, een Poolse seizoensarbeider. Het onderzoek naar deze afschuwelijke gebeurtenis brengt het tweetal nader tot elkaar.

‘Een enerverend verhaal tot in alle finesses, waarbij de bioscoopbezoeker gedurende de hele film op het puntje van zijn stoel blijft zitten,’ zegt Henri, ‘en daarnaast een aangrijpend drama van personen met voor iedereen herkenbare karaktereigenschappen. Een opmerkelijke combinatie, waarbij we ook nog eens de strekking van het boek aanhangen en de bedoelingen van de schrijver respecteren.’

Gedegen voorbereiding
John en Henri zijn niet alleen heel ambitieus om direct met een complete bioscoopfilm furore te willen maken, maar gaan daarbij ook nog eens heel nauwgezet te werk. Twee jaren van gedegen voorbereiding gingen vooraf aan het stadium waarin ze nu verkeren, namelijk het schijven van het script. ‘Die aanlooptijd hadden we nodig om een sprekende en duidelijke website (http://www.het-lied-van-de-lijster.com) op te zetten. Ook hebben we enkele scènes van een storyboard en een zogeheten voorgeschiedenis gemaakt. Dat laatste geeft weer wat er aan het oorspronkelijke verhaal voorafgaat. Hierin is de meeste tijd gaan zitten, maar de voorgeschiedenis is nu eenmaal nodig om er een spectaculair geheel van te maken. Overigens bestaat de hele voorgeschiedenis uit details die tussen de regels door in het boek staan te lezen’, legt John uit.

Sponsors en investeerders
‘Met het script hebben we straks iets in handen, waarmee we sponsors en investeerders over de streep willen trekken’, vult Henri aan. ‘We zijn bezig een compleet team op te zetten. Een van de recentste partners is de uit Polen afkomstige Barbara Dunant-Lewinska van de firma Diligo. Zij heeft veel ervaring opgedaan in de filmwereld van zowel Polen als Nederland, en is in die hoedanigheid van groot belang voor de geloofwaardigheid van de Poolse karakters en leefomstandigheden. Expertise is onontbeerlijk in ons vak.’
Categorie:
Tag(s):