woensdag, 19. december 2012 - 10:36

Versnelde afdoening en supersnelrecht Oud en Nieuw

Utrecht

Strafbare feiten die rond de jaarwisseling worden gepleegd zullen ook dit jaar versneld worden behandeld.

Op 1 januari worden deze feiten voor het hele arrondissementsparket Midden-Nederland zo veel mogelijk beoordeeld en afgedaan. Daarnaast is er op 3 januari een supersnelrechtzitting bij de Utrechtse rechtbank.

Op 1 januari stromen alle zaken gepleegd vanaf 31 december in bij de ZSM-locatie op het politiebureau aan de Kroonstraat. Hier werken politie, OM, Slachtofferhulp Nederland, Reclassering en Raad voor de Kinderbescherming samen om de feiten uit de hele regio Midden-Nederland (Gooi- en Vechtstreek, Flevoland en Utrecht) af te handelen.

Het gaat om feiten die te maken hebben met de jaarwisseling zoals openlijk geweld, brandstichting, vernieling, mishandeling, vuurwerk en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Deze feiten kunnen worden afgedaan met een taakstraf, een transactie of een strafbeschikking. Een aantal zaken zal aan de rechter worden voorgelegd op de supersnelrechtzitting van 3 januari waarbij ook een gevangenisstraf kan worden geëist en opgelegd. De rechtbank zal op 2 januari een aparte persrol uitbrengen voor deze zitting. Complexere zaken, waarvoor meer onderzoek nodig is, zullen later in het jaar worden behandeld.

Verhoogde strafmaat
Net als vorig jaar zal ook nu een verhoogde strafmaat gelden van 75 procent. En ook dit jaar kan de officier van justitie de rechter vragen een huisarrest voor de volgende jaarwisseling op te leggen. Mensen die vorig jaar zijn veroordeeld tot huisarrest gedurende de jaarwisseling, ontvangen hiervan persoonlijk bericht en moeten bij de politie aangeven waar zij die nacht verblijven.
Provincie:
Tag(s):