dinsdag, 10. januari 2012 - 8:53

Versterking van afweer bij mens en dier door nieuwe voedingsproducten

Gelderland

Trouw Nutrition Nederland BV en Mead Johnson Nutrition BV gaan met vooraanstaande academische onderzoekspartners nieuwe voedingsconcepten en –producten ontwikkelen om het immuunsysteem van jonge dieren en zuigelingen te ondersteunen. Hiervoor bestaat een grote markt; het project levert (Gelderse) werkgelegenheid op.

In de eerste maanden na de geboorte is het immuunsysteem van mens en dier volop in ontwikkeling. Via de moedermelk of in het ei worden allerlei belangrijke stoffen overgedragen die directe bescherming bieden tegen ziekteverwekkers en het immuunsysteem helpen zich verder te ontwikkelen. Toch hebben jonge dieren en pasgeboren kinderen niet altijd genoeg weerstand en kunnen infecties van bijvoorbeeld het maag-darmkanaal en de luchtwegen optreden.

Het project ‘ImmunoForce’ combineert wetenschappelijke en product-technische kennis met als doel om voedingsproducten te ontwikkelen die de gezondheid bevorderen. Met onderzoek en daarna ontwikkeling van voedingsspecialiteiten kan de afweer en immuniteit bij kinderen en jonge dieren ondersteund worden. Dit kan leiden tot een verminderd gebruik van antibiotica.

Voor dit onderzoeksproject is een unieke integratie tot stand gekomen van kennisinstellingen en bedrijven die actief zijn binnen Food Valley en Health Valley in de provincie Gelderland.

De samenwerkende partners Trouw Nutrition Nederland BV (Putten), Mead Johnson Nutrition BV (Nijmegen), Wageningen Universiteit, Universiteit Utrecht, UMCN St. Radboud (Nijmegen) en NIZO food research (Ede) ontvangen voor het project ‘ImmunoForce’ ruim € 2,6 miljoen subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de provincie Gelderland en het Rijk. Daarnaast investeren de partners zelf € 2,6 miljoen in onderzoek en productontwikkeling.
Provincie:
Tag(s):