donderdag, 3. mei 2012 - 15:39

Vertragingsactie politie mag doorgaan van de rechter

Utrecht

De politievakbonden ACP, NPB en VMHP hebben vandaag (donderdag 3 mei) in Utrecht het kort geding gewonnen dat de korpsbeheerders van politie Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Zuid-Holland Zuid tegen hen hadden aangespannen.

Dit betekent dat de verkeersvertragingsacties rond de steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht vandaag om 16.30 uur doorgaan zoals gepland. “Politiemensen hebben net als ieder ander het recht om collectieve acties te voeren. De uitspraak van de rechter bevestigt dit.

Het is nu aan de minister en korpsbeheerders om te laten zien dat zij achter hun mensen staan”, aldus een woordvoerder namens de politievakbonden.

De rechter in Utrecht oordeelde dat de verkeersvertragingsactie in het kader van de CAO-acties rechtmatig is. Politieambtenaren hebben immers net als ieder ander recht op het voeren van collectieve acties. De rechter stelde bovendien dat de openbare veiligheid niet in het geding komt door de acties, omdat deze zorgvuldig zijn voorbereid door de politievakbonden.

De uitspraak van de rechter geeft politiemensen toestemming om van 16.30 tot 17.00 uur stapvoets te rijden op de toegangswegen rond de steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Het valt niet uit te sluiten dat hierdoor flinke verkeersvertragingen ontstaan. Als vanzelfsprekend zorgen de deelnemende politiemensen er voor dat de veiligheid tijdens de actie niet in gevaar komt. De actie vindt daarom niet plaats op snelwegen en de deelnemende collega’s blijven bereikbaar voor noodhulp.

Rechtvaardig
Een woordvoerder namens de politievakbonden: “Dat burgers van deze en komende acties mogelijk hinder gaan ondervinden, is helaas onvermijdelijk. Politiemensen voeren al wekenlang actie voor een rechtvaardige CAO, waarbij het publiek zoveel mogelijk is ontzien. Kennelijk zijn hardere acties nodig om de minister zelf in actie te laten komen. Het zou de minister en korpsbeheerders niet misstaan om eindelijk eens te laten zien dat zij achter hun mensen staan.”
Provincie:
Tag(s):