donderdag, 28. juni 2012 - 14:06 Update: 08-07-2014 0:49

Vertrek Van Marwijk was onvermijdelijk

(Elf Voetbal) Na 10 dagen nadenken en onderhandelen hebben Bert van Marwijk en de KNVB woensdag de enig juiste conclusie getrokken: Portugal-Nederland was de laatste interland, die Nederland onder leiding van deze bondscoach heeft gespeeld.

Het 'Boek Van Marwijk' is er één geworden met een groot aantal mooie hoofdstukken, maar ook met een tragisch einde. Hoe dichter het EK naderde, des te meer ik de indruk kreeg, dat de Limburger zich niet meer happy voelde in zijn rol.

Ik heb dat destijds - na afloop van de met 2-1 verloren oefenwedstrijd tegen Bulgarije, precies een maand voor het definitieve vertrek van Van Marwijk - op deze plek ook uitgebreid beschreven. De berusting waarmee hij reageerde op de kritiek van SBS-analisten Van Basten en Gullit, de moedeloosheid in zijn ogen als reactie op perskritiek. Het waren de eerste tekenen van een naderend einde van zijn bondscoachschap.De drie nederlagen in die acht donkere dagen op EURO2012, waren vervolgens de genadeklap.

Bijna vier jaar lang was Van Marwijk - geholpen door zijn schoonzoon Mark van Bommel, die de selectie intern stevig in z'n greep had - écht de baas van de ploeg. Maar toen Van Bommel langzaam maar zeker wat minder ging presteren en op basis daarvan zijn status binnen het team verloor, toen raakte Van Marwijk ook steeds meer het overwicht op zijn sterspelers kwijt.

Het feit dat Van Persie ongestraft niet met de pers wilde praten, de ruzies die Huntelaar maakte, het gekonkel van Van der Vaart en Afellay… Het waren stuk voor stuk redenen geweest voor een harde ingreep. Een ingreep die nooit kwam.

Nog geen minuut na de bekendmaking van Van Marwijks vertrek, begon het grote giswerk al, naar de naam van de opvolger. Wat mij betreft komt die vraag nu nog te snel. Eerst moet er goed geanalyseerd worden wat er de laatste maanden allemaal is mis gegaan. En wie daar - behalveBert van Marwijk - allemaal verder voor verantwoordelijk zijn.
Pas als dat duidelijk is, heeft het zin om een nieuwe bondscoach aan te stellen.
Categorie:
Tag(s):