woensdag, 21. november 2012 - 17:39

'Verzonnen' straatroof blijkt toch echt waar

Groningen

De berichtgeving van de politie dat een aangifte van een straatroof in de Korrewegwijk vermoedelijk was verzonnen door een 22-jarige man uit Assen, blijkt onjuist en voorbarig. Dit heeft de politie woensdag laten weten.

Een 22-jarige inwoner van Assen werd vrijdagavond 13 april jl. op de kruising van de Vrydemalaan met de Bloemsingel in Groningen door drie onbekende mannen beroofd.

Het slachtoffer reed op zijn fiets toen hij omstreeks 23.00 uur door drie daders werd aangesproken. Eén van de daders bedreigde hem met een wapen, hij eiste geld en de mobiele telefoon van het slachtoffer. Nadat de Assenaar dit had afgegeven, renden de daders weg naar de Oostersingel.

Onderzoek
Na een onderzoek door het Roofcoördinatieteam (RCT) ontstond twijfel of de straatroof daadwerkelijk had plaatsgevonden. Dit kwam door een onderzoek naar de telecomgegevens. Het slachtoffer werd geconfronteerd met deze onderzoeksgegevens. Hij bleef echter volhouden dat hij de bewuste avond in april van zijn geld was beroofd.

Provider
Na aanvullend onderzoek door het RCT bleek dat de data door de provider, door een storing, niet juist waren doorgegeven. Met die onjuiste gegevens heeft de politie geconcludeerd dat de aangifte mogelijk vals zou zijn. Achteraf blijkt dat dit een foute conclusie was.

'Het Openbaar Ministerie en de politie betreuren de berichtgeving ten zeerste nu blijkt dat de Assenaar wel degelijk het slachtoffer is geworden van de straatroof', aldus de politie.

Beslissing
Het proces-verbaal werd gestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie besliste op grond van de nieuwe onderzoeksgegevens dat het dossier van het doen van valse aangifte wordt geseponeerd.

Het onderzoek naar de daders heeft nog geen concrete aanwijzingen opgeleverd. Inmiddels zijn aan het slachtoffer oprechte excuses aangeboden.
Provincie:
Tag(s):