vrijdag, 3. februari 2012 - 23:22

VID:Wegen vannacht verraderlijk glad!

Almere

Vannacht gaat de temperatuur behoorlijk onderuit. 'Om 23.00 uur was de luchttemperatuur in Flevoland al bijna 20 graden onder het vriespunt', meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) vrijdagavond.

Ook de wegdektemperatuur ligt op veel plaatsen erg laag. Dat betekent dat ook op wegen waar veel zout is gestrooid en de sneeuw dus is gesmolten, er een grote kans op bevriezing van natte weggedeelten is.

Onder zeven graden vorst verliest het zout zijn werking. Op wegen die schoon lijken kan het derhalve toch erg glad zijn, op wegen met sneeuwresten zullen die resten maar moeilijk verdwijnen.

Mistbanken
Bovendien kunnen in het hele land mistbanken voorkomen, waarbij het zicht terugloopt tot minder dan 200 meter. Deze mist kan aanvriezen.

De VID raadt daarom weggebruikers met klem aan extra alert te zijn, omdat het verraderlijk glad kan zijn.

Ook Zeeland gestopt met strooien
Vrijdagavond is rond 23.00 uur bij Politie Zeeland bekend geworden dat, door de steeds lager wordende temperatuur, de Provincie Zeeland en Rijkswaterstaat zijn gestopt met het strooien van zout op de wegen.

Als de temperatuur onder de -7 graden Celsius komt, is de werking van het strooizout nihil en kunnen de wegbeheerders de veiligheid op de weg niet meer garanderen. Kortom; het is te koud om nog te strooien, want het strooizout werkt niet meer. De buitentemperatuur gaat nu richting de -10 graden Celsius.

De wegbeheerders zijn de hele dag in touw geweest om de wegen zo schoon mogelijk te houden en dat ging goed, tot ongeveer 22.00 uur.

Voor vannacht stoppen de strooiwagens dus. Morgenochtend om 10.00 uur gaan inspecteurs van de Provincie en van Rijkswaterstaat de wegen controleren of er weer gestrooid kan worden. Als de temperatuur weer stijgt (na 10.00 uur morgenochtend) dan wordt er pas weer actie door hen ondernomen.

Dit tijdstip is gekozen, omdat de temperatuur in het eerste uur dat de zon opkomt, eerst nog een paar graden zakt. Pas als de zon goed op is, stijgt de temperatuur weer en kan er dus ook weer wat aan de veiligheid van de wegen gedaan worden.

Politie Zeeland waarschuwt alle weggebruikers dus: ga NIET de weg op, tenzij het strikt noodzakelijk is. Er wordt niet meer gestrooid, dus de kans op ongelukken door glijpartijen is groot.
Provincie:
Tag(s):