woensdag, 22. februari 2012 - 8:17

Vier mannen opgepakt voor miljoenenfraude met ruitschadeherstel

Emmen

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland heeft in Emmen vier mannen aangehouden voor verzekeringsfraude.

De mannen - 28, 39, 49 en 57 jaar - waren leidinggevenden bij een ruitschadeherstelbedrijf in Emmen en hebben de verzekering vermoedelijk opgelicht voor een bedrag van 2 miljoen euro. Zij dienden facturen in bij verschillende verzekeringsmaatschappijen voor het herstel van autoruitschade. In werkelijkheid vonden deze reparaties nooit plaats. Daarnaast werden er reparaties geclaimd waarbij de feitelijk verrichte reparaties niet overeenkwamen met de geclaimde reparaties. De mannen worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, deelname aan een criminele organisatie en/of witwassen. Ieder had zijn eigen rol in het geheel.

Verloop van het onderzoek
De BR NON startte het onderzoek naar aanleiding van een fraudemelding van het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond zag een sterke stijging in claims op het gebied van autoruitschade en schakelde de politie in. Het daaropvolgende onderzoek leidde in juli 2011 tot doorzoekingen in diverse panden in Emmen en Duitsland. Het ging om drie woningen en drie bedrijfspanden. De doorzoeking in Duitsland vond plaats, omdat via dit land geld werd wit gewassen. Tijdens de doorzoekingen werd administratie in beslag genomen. Ook werd er beslag gelegd op vijf woningen, twee auto’s, geld en goud. In totaal vertegenwoordigen de in beslag genomen goederen een waarde van 1 miljoen euro. Vervolgens werden in november 2011 tien ex-werknemers van het ruitschadeherstelbedrijf aangehouden. Zij werden verhoord en daarna weer in vrijheid gesteld.

Onderzoeksperiode en samenwerking
De onderzoeksperiode loopt van maart 2007 tot en met heden. In dit onderzoek werd onder andere samengewerkt met de Belastingdienst en de politie in Duitsland.
Provincie:
Tag(s):