maandag, 17. september 2012 - 16:09

Viering met Desmond Tutu in Deventer

Deventer

Nobelprijswinnaar Desmond Tutu (81) doet tijdens zijn laatste bezoek aan Europa ook Deventer aan. 'Tutu is onder meer aanwezig bij een viering in de Lebuinuskerk op vrijdag 21 september', meldt de gemeente Deventer maandag.

Het thema is ‘viering voor gerechtigheid, vrede en vreugde’. Iedereen is van harte welkom de viering bij te wonen.

Nobelprijswinnaar voor de vrede en aartsbisschop-emeritus Desmond Tutu maakt in september een reis naar Nederland op uitnodiging van prof. dr. Harold Robles, oprichter en president van het Medical Knowledge Institute (MKI).

MKI, waarvan Tutu beschermheer is, richt zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van de bevolking in zuidelijk Afrika. Zij doet dit in samenwerking met de Desmond and Leah Tutu Legacy Foundation.
Tutu is maar liefst vijf dagen in Deventer.

De gastvrije evenementenstad bereidt Tutu een warm welkom. De blik is er van oudsher over de grens gericht en gemeente en lokale organisaties bundelen de krachten op het gebied van internationale samenwerking.

Viering
Op vrijdag 21 september wordt er om 12.30 uur een viering gehouden met bisschop Desmond Tutu in de Grote of Lebuinuskerk van Deventer. Deze viering heeft als thema: Viering om gerechtigheid, vrede en vreugde (prayer for justice, peace and joy). Het zijn kernbegrippen in het leven van aartsbisschop-emeritus Desmond Tutu.

Bijna alle levensbeschouwelijke stromingen
Aan de viering werken vertegenwoordigers mee van bijna alle grote levensbeschouwelijke stromingen in Deventer. Zij belichten het thema vanuit de joodse, christelijke, islamitische en humanistische traditie.

Er wordt gezongen onder begeleiding van het orgel en met harmonie Orpheus uit Bathmen. Bezoekers kunnen genieten van de Afrikaanse zangeres Barbara Gwanmesia.

Een gelegenheidskoor onder leiding van Jan Kleinbussink laat een door bisschop Tutu geschreven lied horen. De muziek hiervoor is speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd. Op het einde van de viering spreekt Tutu een zegenbede uit.

Ook zijn er afgevaardigden van zo’n veertig lokale organisaties op het gebied van internationale samenwerking uitgenodigd. De strijd van Tutu voor vrede en gerechtigheid vormt een inspiratiebron voor hen bij hun activiteiten voor verbetering van de leefomstandigheden van hun buitenlandse partners.

Bloem
Bezoekers worden gevraagd één mooie bloem mee te nemen. De kerkdeuren gaan om 11.15 uur open. Na afloop van de viering wordt bij de uitgang gecollecteerd voor de Desmond and Leah Tutu Legacy foundation.

‘Tutu ontmoet Schweitzer’
Op zaterdag 22 september (18.35 - 19.10 uur) is er een publieke en muzikale ontvangst bij het Albert Schweitzer beeld op de Brink in Deventer met als thema ‘Tutu ontmoet Albert Schweitzer’.
Provincie:
Tag(s):