woensdag, 27. juni 2012 - 9:37

Vijf aanhoudingen voor diefstal duizenden harde schijven

Venlo

Het Snelle Interventie Team (SIT) van het projectteam ladingdiefstallen van de Bovenregionale Recherche Brabant Zuid-Oost (BRZN) heeft dinsdag vijf verdachten aangehouden in een onderzoek naar een grote partij gestolen harde schijven bij een bedrijf in Venlo. Het SIT pakte door nadat een particulier onderzoeksbureau haar onderzoeksdossier aan de politie overhandigde voor opvolging. Dit is landelijk het eerste succesvolle voorbeeld binnen de samenwerkingsproef tussen particuliere onderzoeksbureaus, politie en OM, die op 1 mei van start is gegaan.

De vijf mannen warden opgepakt in verband met de diefstal van 4.600 harde schijven bij een bedrijf in Venlo. Het gaat om een 26-jarige man uit Maasbracht, een 27-jarige inwoner van Thorn, een 26-jarige man uit Belfeld en twee Tilburgers van 40 en 42 jaar. De mannen uit Tilburg worden verdacht van heling. De andere drie van betrokkenheid bij de diefstal van de harde schijven die op 30 april van dit jaar plaatsvond. Tijdens de actiedag zijn op diverse locaties doorzoekingen gedaan, waaronder in de woningen van de verdachten. Een deel van de gestolen harde schijven is teruggevonden. Ook zijn drie auto's in beslag genomen en enkele waardevolle persoonlijke eigendommen. In de woning in Thorn trof de politie een hennepkwekerij met 255 planten aan. Deze is geruimd. Verder is in een woning in Weert, die in relatie tot deze zaak werd doorzocht, een vuurwapen gevonden. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

De aanhouding van de vijf verdachten door het SIT is landelijk het eerste succes in het kader van de proef waarbij particuliere onderzoeksbureaus, politie en het OM samenwerken in de aanpak van criminaliteit. De proef is op 1 mei van start gegaan in vier regio's, waaronder Kennemerland, Amsterdam, Groningen en Brabant Zuid-Oost. Deze proef richt zich op de bestrijding van de zogeheten horizontale fraude. Daaronder vallen vormen van criminaliteit zoals ladingdiefstal, phishing, diefstal bij bedrijven door eigen personeel en heling. Politie Brabant Zuid-Oost neemt deel aan de pilot en is beheerskorps van de BRZN.
Provincie:
Tag(s):