woensdag, 6. juni 2012 - 21:04

Vispassage Roermond succesvol

Roermond

Voor het derde jaar op rij blijkt dat de vispassage bij de ECI-centrale in de Roer bij Roermond zeer succesvol is. Recente monitoringsgegevens van Waterschap Roer en Overmaas tonen dit aan. In 2011 zijn bij de passage maar liefst 16.764 vissen geteld, verdeeld over 39 soorten. De meest voorkomende vissen in de Roer bij Roermond zijn de zalm, brasem, blankvoorn en aal. Dankzij de vispassage kunnen de vissen de waterkrachtcentrale goed passeren om stroomopwaarts te paaien.

Sinds de aanleg van de vispassage bij de ECI in 2008 houden vrijwilligers dagelijks bij hoeveel vissen stroomopwaarts en stroomafwaarts zwemmen. Met name de zalmachtigen gedijen goed in de Roer. In 2011 werden met name de Atlantische zalm, zeeforel, beekforel, regenboogforel en Elsässer saibling gezien. Van de overige vissoorten kwamen de blankvoorn, brasem en de aal het meest voor.

Opvallende vangsten
Opvallend waren de vangsten van drie zeeforellen (48, 58, 60 cm) en twee zalmen (70, 95 cm) die vermoedelijk afgepaaid waren. Dit kunnen de eerste tekenen zijn van een meer natuurlijke voortplantingscyclus van Atlantische zalm en zeeforel in de Roer. Er werden drie vissoorten gevangen die nog niet eerder in de vangkooi waren waargenomen, namelijk de giebel, karper en Europese meerval. De rivierprikken zijn aan een opmars bezig. In 2011 werden voor het eerst rivierprikken in de Roer gevangen. In totaal zijn er afgelopen jaar 105 rivierprikken geteld.
Provincie:
Tag(s):