zondag, 23. september 2012 - 9:44

Vliegtuigbom Nijverdal onschadelijk gemaakt, bewoners weer naar huis

Om 12.00 uur is zondag de noodverordening in Nijverdal opgeheven vanwege de vliegtuigbom die onschadelijk moest worden gemaakt. 'De omwonenden mochten daardoor aan het begin van de middag weer terug naar hun woning', meldt de gemeente Hellendoorn zondag.

Update 12.00 uur
De politie en de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) hebben de situatie veilig verklaard. De bom is ontmanteld en zal vervolgens worden opgetakeld. De inwoners mogen vanaf nu naar huis. Het gebied wordt vanaf 13.00 uur ook voor anderen weer vrijgegeven.

Burgemeester Anneke Raven heeft de EOD en alle andere betrokkenen gecomplimenteerd met hun goede werk.

Eerdere berichtgeving
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakte zondag een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk in Nijverdal.
‘Vanwege de ontmanteling van de 500-ponder moesten 244 omwonenden, in totaal 154 huishoudens, zondagochtend voor 09.00 uur tijdelijk hun woning verlaten’, meldde het ministerie van Defensie zondag.

De bom is gevonden bij de fundering van de oude spoorbrug over de Regge tijdens onderzoek vanwege de bouw van een nieuw station. De 154 huishoudens bevinden zich binnen de straal van 250 meter rond de bom die met het oog op de veiligheid werd ontruimd.

Bewoners moesten hun huis om 9.00 uur hebben verlaten en mochten naar verwachting rond 16.00 uur weer terug. Het gebied werd hermetisch afgesloten en vanaf de buitenring bewaakt.

Bom ‘op scherp’
Erwin Monsees, stafofficier Nationale Operaties EOD: ‘De 500-ponder wordt onschadelijk gemaakt door de ontsteker te verwijderen. De piloot heeft hem zodanig afgeworpen dat de bom op de grond had moeten functioneren. Hij staat dus op scherp’.

‘Hij had ook zo afgeworpen kunnen worden dat dit niet
het geval was, dan was er alleen een blok metaal van 500 pond naar beneden gekomen. In principe worden bommen altijd daar onschadelijk gemaakt waar ze worden aangetroffen’, aldus Monsees.

Containerconstructie
Naast het te ontruimen gebied werd er voor de veiligheid ook een containerconstructie om de bom geplaatst die de scherfwerking beperkt, mocht de bom onverhoopt afgaan. Gedurende de operatie werden het verkeer op de N35 en het treinverkeer stilgelegd.

De gemeente heeft in overleg met brandweer, politie en EOD besloten om de ontmanteling op een zondag te laten plaatsvinden omdat dit maatschappelijk en economisch de minste impact heeft.

Na de vondst is onderzoek verricht om het gebied waar het explosief ligt in beeld te brengen. Voorlopig is geen andere bom gevonden. Een gebied van 40 meter rond de nu afgedekte 500-ponder is echter nog niet onderzocht. Dit gebeurt na de ontmanteling.
Provincie:
Tag(s):