donderdag, 8. november 2012 - 15:57

Volendam en omstreken worden meeste drugs gebruikt

Volendam

In Volendam en omstreken wordt meer cocaïne en xtc gebruikt dan in een aantal grote Europese steden.

Dat blijkt uit onderzoek dat het KWR Watercycle Research Institute deed op verzoek van het BNN-programma Spuiten en Slikken.

Voor het eerst in de geschiedenis hebben wetenschappers gegevens vergeleken over illegaal drugsgebruik in negentien Europese steden op basis van analyse van rioolwatermonsters. Amsterdam blijkt, samen met Antwerpen, koploper te zijn in cocaïnegebruik. Nederland (Amsterdam, Eindhoven en Utrecht) blijkt, wederom samen met België, ook het meeste MDMA (XTC) te gebruiken.

Het Noorse Instituut voor Wateronderzoek (NIVA) en het Mario Negri Instituut in Milaan hebben het initiatief genomen voor een gezamenlijke studie met onderzoeksinstituten uit elf Europese landen. In Nederland heeft KWR Watercycle Research Institute deelgenomen aan het onderzoek.

19 steden in 1 week
Alle onderzoeksdeelnemers hebben in dezelfde week in maart 2011 onbehandelde rioolwatermonsters verzameld in negentien Europese steden uit 11 landen. Deze monsters zijn onderzocht op de aanwezigheid van resten in de urine van cocaine, amfetamine, MDMA (XTC), methamfetamine en cannabis. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het peer-reviewed journal ‘Science of the Total Environment’.

Vierde plek op ranglijst cokegebruik
In de uitzending komende zondag laat De Voogt zien hoe hij de monsters geanalyseerd heeft en wat de uitkomsten zijn voor de rwzi van Katwoude. Het drugsgebruik in deze regio blijkt — net als in andere Nederlandse steden — hoog te zijn: Volendam en omstreken staan vierde op de Europese ranglijst als het gaat om cokegebruik en derde als het gaat om ecstacy.
Provincie:
Tag(s):