donderdag, 29. november 2012 - 20:26

Volkert van der G. geen proefverlof bij 'maatschappelijke onrust'

Den Haag/Rotterdam

Het is niet waarschijnlijk dat Volkert van der G. eerder dan 6 mei 2014 buiten de gevangenis zal zijn te zien. Dit zei staatssecretaris Teeven van Justitie donderdag in de Tweede Kamer op vragen van de PVV.

Aanleiding voor deze kamervragen waren de geruchten die maandag de ronde deden dat Volkert van der G. afgelopen weekend op proefverlof zou zijn geweest en in het openbaar in Harderwijk met zijn vriendin en zijn dochter zou zijn gesignaleerd. Justitie ontkende deze berichten maandag overigens direct en noemde ze ‘klinkklare onzin’.

Niet automatisch
Teeven legde uit dat gedetineerden niet automatisch, bij goed gedrag in de gevangenis, kunnen rekenen op proefverlof. Daarbij noemde Teeven redenen die het proefverlof kunnen beletten zoals ‘te verwachten maatschappelijke onrust’ of geschokte rechtsorde’.

Lijst met 84 gedetineerden
Om zijn uitleg nog wat scherper te stellen zei Teeven dat hij zich periodiek laat voorlichten over de status van 84 gedetineerden en hun detentietoestand en dat als maatschappelijke onrust of geschokte rechtsorde op dit moment ook nog een reden zijn om iemand niet vervroegd vrij te laten hij niet vervroegd in vrijheid wordt gesteld. ‘Ook al gedraagt hij zich buitengewoon goed in de inrichting’, aldus Teeven

Proefverlof vanaf 6 november 2012
Volkert van der G. zou nog vallen onder de oude verlofwetgeving. Volgens deze verlofregeling mag een gevangene anderhalf jaar voor zijn definitieve vrijlating verlof aanvragen.

Op 6 mei 2002 werd Volkert van der G. aangehouden. Na het uitzitten van tweederde van straf, die 18 jaar is, zou hij na 12 jaar dus op 6 mei 2014 weer vrij worden gelaten. Van der G. zou dus formeel anderhalf jaar eerder, op 6 november 2012 proefverlof mogen aanvragen.
Provincie:
Tag(s):