donderdag, 10. mei 2012 - 22:04

Voor tonnen aan bijstandsfraude opgespoord

Regio

De afdeling Handhaving en Invordering van de gemeente Emmen heeft in 2011 een bedrag van ruim € 920.000,- aan bijstandsfraude opgespoord voor de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn. Gerekend naar de toekomst leveren de uitgevoerde fraudeonderzoeken voor de drie gemeenten een besparing op van ruim 2 miljoen euro. Er zijn 64 uitkeringen beëindigd en 24 uitkeringsaanvragen werden afgebroken.

Het bedrag van 2 miljoen euro wordt bespaard, doordat de bijstandsfraude nu ontdekt is. Hierdoor krijgen de betrokken fraudeurs in de toekomst geen of minder bijstand uitgekeerd. Veruit de meeste onderzoeken hadden betrekking op een onjuiste opgave van de woonsituatie, gevolgd door zwarte inkomsten en witte inkomsten.

Zo bleek een aantal inwoners uit de gemeenten Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden veel meer te hebben gewerkt en verdiend dan dat is opgegeven bij de Sociale Dienst. Ook werden onder andere de aanschaf van auto's en ontvangen erfenissen niet gemeld. De teveel ontvangen bijstandsuitkering moet worden terugbetaald aan de gemeente. In de meeste situaties is naast het beëindigen van de bijstandsuitkering ook proces-verbaal opgemaakt wegens verdenking van valsheid in geschrifte, het opzettelijk niet doorgeven van inkomsten en het bezitten van vermogen.
Provincie:
Tag(s):