vrijdag, 26. oktober 2012 - 16:31

Voor uitlokken 'Facebookmoord' eist OM vijf jaar cel en TBS

Arnhem

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft vrijdag een gevangenisstraf van vijf jaar en TBS geëist tegen een 16-jarig meisje uit Arnhem. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Het OM acht bewezen dat het meisje, samen met een destijds 17-jarige jongen uit Rotterdam, de moord op een 15-jarig meisje heeft uitgelokt. Het slachtoffer werd op 14 januari 2012 neergestoken in haar ouderlijk huis in Arnhem.

Hoewel ook deze verdachte nog minderjarig is, heeft het OM ervoor gekozen om te eisen volgens het volwassenenstrafrecht. De reden hiervoor is de ernst van het feit en de uitzonderlijke omstandigheden waaronder het feit is gepleegd.

De wet biedt de mogelijkheid om 16- en 17-jarigen te bestraffen volgens het volwassenstrafrecht. Bij toepassing van het jeugdstrafrecht is de maximale detentieduur voor deze leeftijdscategorie twee jaar.

Het OM heeft in een eerder stadium gevraagd om de strafzaken tegen de drie – minderjarige - verdachten in deze moordzaak in de openbaarheid te behandelen.

De rechtbank heeft besloten om bij de strafzaak tegen het 16-jarige meisje vandaag de deuren te sluiten. Om die reden zal het OM in dit stadium geen verdere mededelingen doen over bijvoorbeeld de rol die het meisje en de jongen gespeeld hebben bij de uitlokking.

De strafzaak tegen de destijds 17-jarige jongen wordt maandag 29 oktober in het openbaar behandeld.

De destijds 14-jarige jongen die de moord daadwerkelijk heeft gepleegd, is in september veroordeeld tot één jaar jeugddetentie en plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel). Dit is de maximale straf voor 12- tot 15-jarigen. Dit vonnis is onherroepelijk.
Provincie:
Tag(s):