dinsdag, 7. augustus 2012 - 16:50

Voorlopig geen nieuw paspoort na weigering afgifte vingerafdrukken

Amsterdam/Den Haag

De burgemeester van Amsterdam hoeft een vrouw uit Amsterdam voorlopig geen paspoort zonder haar vingerafdrukken af te geven. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald in een voorlopige uitspraak.

De burgemeester had de paspoortaanvraag van de vrouw niet in behandeling genomen, omdat zij geweigerd heeft haar vingerafdrukken te laten opnemen in een chip op het paspoort. Volgens de vrouw is het afgeven van vingerafdrukken in strijd met haar recht op privacy. In een spoedprocedure had zij de Raad van State gevraagd te bepalen dat de burgemeester haar een paspoort zonder vingerafdrukken moest afgeven.

Recht op privacy
Op grond van Europese regels moeten sinds 2009 vingerafdrukken worden afgegeven bij een paspoortaanvraag, die vervolgens in de chip van het reisdocument worden opgeslagen. Het afgeven van een paspoort zonder vingerafdrukken zou betekenen dat de Europese regels buiten toepassing moeten worden gelaten. Dat kan alleen als er ernstige twijfel bestaat of die regels in overeenstemming zijn met het recht op privacy.

Onvoldoende grond
Naar het voorlopig oordeel van de Raad van State 'bestaat er onvoldoende grond voor die ernstige twijfel'. Daarbij heeft de Raad van State mede in aanmerking genomen dat diepgaand onderzoek nodig is. Dat kan niet worden verricht in een spoedprocedure, waarbinnen op zeer korte termijn een voorlopige rechterlijke uitspraak wordt verlangd.

Bodemprocedure
De Raad van State zal later in de zogenoemde bodemprocedure een einduitspraak doen in deze zaak. Bij de Raad van State spelen op dit moment nog enkele andere procedures over de opslag van vingerafdrukken in het paspoort. Daar is nog geen uitspraak in gedaan.
Provincie:
Tag(s):