maandag, 25. juni 2012 - 20:58

Voormalig Chef Defensiestaf Luuk Kroon overleden

Den Haag

Voormalig Chef Defensiestaf en oud-Bevelhebber der Zeestrijdkrachten luitenant-admiraal Luuk Kroon is vorige week dinsdag in Den Haag overleden.

Afgelopen weekeinde heeft zijn familie dat bekend gemaakt. Kroon, die 69 jaar is geworden, was reeds enige tijd ernstig ziek.

Minister Hans Hillen (Defensie) prijst Kroon. "Zijn doortastendheid en intelligentie zijn van grote waarde geweest voor de modernisering en professionalisering van de krijgsmacht.'' De Koninklijke Vereniging van Marineofficieren KVMO noemt Kroon "en zeer gedreven marineofficier die veel voor de Koninklijke Marine en voor Defensie heeft betekend."

Operaties
Admiraal Kroon was met 6 jaar, periode 1998 – 2004, de langstzittende Chef Defensiestaf (CDS). Onder zijn verantwoordelijkheid nam Nederland deel aan verschillende internationale militaire operaties in onder meer Afghanistan, Bosnië, Ethiopië en Eritrea, Irak, Kosovo, Liberia en Macedonië. Hij werd in 2004 opgevolgd door luitenant-generaal Dick Berlijn, die vervolgens de nieuwe functie van Commandant der Strijdkrachten (voorheen Chef Defensiestaf) op zich nam.

Kroon kwam in 1961 in dienst bij de Koninklijke Marine. In 1995 werd hij als opvolger van vice-admiraal Nico Buijs Bevelhebber der Zeestrijdkrachten. 3 jaar later volgde de benoeming tot Chef Defensiestaf, als opvolger van generaal der mariniers Henk van den Breemen.
Provincie:
Tag(s):