donderdag, 22. november 2012 - 14:27

Voorwaardelijke werkstraf na korte gijzeling in bus

Utrecht

Een 57-jarige man uit Amersfoort die begin 2011 korte tijd een chauffeur en een groep passagiers gegijzeld hield in een bus is daarvoor donderdag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke taakstraf van 120 uur.

De rechtbank oordeelde dat in deze zaak, in plaats van het uitzitten van een celstraf of uitvoeren van een werkstraf, het voorkomen van nieuwe strafbare feiten voorop moet staan.

Chauffeur vond de man verward
De man liep in 2011 boos en agressief de bus in bij station Amersfoort en zei tegen de chauffeur dat hij naar de bosweg in Amersfoort gebracht wilde worden. Deze weg lag niet op de route van de bus. De buschauffeur besloot daar heen te rijden, omdat de man verward en bedreigend op hem overkwam en hij verwachtte dat de man nog agressiever zou worden als hij niet luisterde. In de buurt van de bosweg stapte de man uit en werd korte tijd later aangehouden.

Forse indruk
De rechtbank stelde vast dat het gebeurde forse indruk moet hebben gemaakt op de passagiers en chauffeur en sprak van ernstige strafbare feiten. De ervaring leert dat slachtoffers van geweldsmisdrijven nog geruime tijd psychische schade kunnen ondervinden.

Verslaafd
De verdachte bleek een man die drugsverslaafd is en zat al sinds 2006 met tussenpozen vrijwillig en deels gedwongen in inrichtingen. In de zomer van 2010 had hij een psychotische stoornis. Ook ten tijde van de gijzeling leed hij aan meerdere geestelijke stoornissen. De rechtbank verklaarde hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Onder behandeling
Sinds oktober 2011 staat de man vrijwillig onder behandeling van Centrum Maliebaan en gaat het beter met hem. De rechtbank stelde vast dat het voorkomen van het plegen van nieuwe strafbare feiten het belangrijkste is in deze zaak. De rechtbank legde daarom een geheel voorwaardelijke werkstraf op, zodat de man de behandeling die hij nu volgt kan blijven volgen en het risico dat de stabiele situatie waarin hij zich bevindt wordt doorbroken het kleinst is.
Provincie:
Tag(s):