zaterdag, 17. november 2012 - 9:25

Voorzitter VNO-NCW Bernard Wientjes invloedrijker dan Rutte

Voor het derde jaar op rij staat topman Bernard Wientjes van VNO-NCW op nummer 1 in de Top 200 van mensen die door hun maatschappelijke positie veel zeggenschap hebben in Nederland. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Volgens de krant dankt de voorzitter van de werkgeversvereniging deze plaats aan het feit dat onder zijn leiding de werkgevers de opmars van de SP effectief wisten te bestrijden. Ook lukte het Wientjes om de PvdA en de VVD ervan te overtuigen dat het bedrijfsleven buiten schot moest blijven bij de bezuinigingen.

Voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer staat als tweede op de lijst. Hij is nu commissaris bij een aantal grote bedrijven. Derde op de lijst is Hans Wijers, die tot mei van dit jaar bestuursvoorzitter was bij chemieconcern AkzoNobel. Op de lijst van de Top 200 staan 45 vrouwen. De hoogst genoteerde vrouw is opnieuw Kajsa Ollongren met een 14e plaats. Ze is secretaris-generaal bij het ministerie van Algemene Zaken en daar de rechterhand van premier Mark Rutte. Nieuwkomers op de lijst zijn onder andere Femke Halsema en Wouter Bos.

De Volkskrant Top 200 is een ranglijst die de bestuurlijke elite van Nederland in kaart brengt, zo schrijf de Volkskrant. Er staan zowel mannen als vrouwen op en deze lijst laat zien wie deel uitmaken van de gevestigde orde. De leden van deze bestuurlijke elite zouden volgens de krant aan invloed inboeten als zij een ministerspost zouden vervullen. Het kenmerk van de bestuurlijke elite is namelijk dat haar leden in het algemeen niet democratisch zijn gekozen en niet altijd democratisch gecontroleerd worden.
Provincie:
Tag(s):