dinsdag, 31. januari 2012 - 17:25

Vrieskou leidt tot noodverordening in Maastricht

Maastricht

In verband met de daling van de temperaturen in de komende nachten, heeft burgemeester Hoes van Maastricht een noodverordening afgekondigd. Hiermee kunnen binnen de gemeente Maastricht personen van straat worden gehaald en overgebracht naar een opvanglocatie.

De noodverordening gaat vanavond om 21.00 uur in. Het is dan niet toegestaan om de nacht (tussen 21.00 en 07.00 uur) in de buitenlucht door te brengen. 

De gemeente Maastricht ziet het als haar taak om kwetsbare burgers te beschermen tegen deze extreme weersituatie als zij hier zelf niet, of onvoldoende toe in staat zijn. Door onvoldoende bescherming tegen de kou bestaat een kans op onderkoeling en gezondheidsproblemen, mogelijk zelfs met dodelijke afloop. 

Op dit moment zijn er extra opvangplaatsen in Maastricht voor mensen die normaal gesproken op straat leven, maar nu om diverse redenen aangewezen zijn op extra hulpverlening.

De noodverordening kan de handhavers van de gemeente, de politie en GGD helpen om mensen over de drempel te krijgen, wanneer zij hen op straat aantreffen. Het overgrote deel van de daklozen gaat overigens vrijwillig mee naar de nachtopvang. De verordening wordt alleen als uiterste middel ingezet voor een zeer kleine groep mensen die geen gebruik van de nachtopvang wil maken.
Provincie:
Tag(s):