vrijdag, 4. mei 2012 - 8:55

Vrijdagmiddag uitspraak kort geding herdenking Duitse soldaten Vorden

Vorden

In Vorden is een rel ontstaan rond de jaarlijkse dodenherdenking. Het Vordense 4/5 mei comité, dat de jaarlijks dodenherdenking op 4 mei organiseert, wil dit jaar voor het eerst ook Duitse soldaten herdenken die op de Vordense begraafplaats liggen en in de oorlog in de nabije omgeving omgekomen zijn.

Kort geding
Om de herdenking van de Duitse soldaten te voorkomen heeft Federatief Joods Nederland (FJN) een kort geding aangespannen tegen de gemeente Bronckhorst, waar Vorden onder valt. Dit kort geding diende vrijdagochtend om 10.00 uur bij de rechtbank in Zutphen. De rechter doet vrijdagmiddag om 16.00 uur uitspraak indien beide partijen dan zelf nog niet tot een oplossing zijn gekomen.

Protestactie
Tradition is Our Future (TOF), een Joodse organisatie, heeft bij de begraafplaats waar de herdenking zal plaatsvinden een protestactie aangekondigd. Het is de bedoeling dat deze protestactie voor of na de herdenking wordt gehouden. TOF wil dit naar eigen zeggen gaan doen ‘vanuit de lucht’.

Burgemeester Aalderink bij herdenking
Ieder jaar zijn in de Bronckhorster dorpen namens de gemeente de burgemeester, één van de wethouders en/of raadsleden aanwezig bij de herdenkingen. Dit jaar woont burgemeester Henk Aalderink de plechtigheid in Vorden bij.

‘Het is zeker niet de bedoeling met onze aanwezigheid bij deze herdenking nabestaanden en anderen te kwetsen. De herdenking van Duitse soldaten vormt een onderdeel van de gehele plechtigheid, na afloop kunnen de aanwezigen ervoor kiezen mee te lopen langs de graven van de Duitse soldaten’, meldt de gemeente Brockhorst op haar website.

‘Al jaren zijn bij de herdenking in Vorden ook twee Engelse families van omgekomen Engelse soldaten. Met hen is de plechtigheid van dit jaar afgestemd. De plechtigheid zal zich kenmerken door verbroedering en verzoening’, aldus de gemeente.
Provincie:
Tag(s):