zondag, 16. december 2012 - 13:18

Vrijwilligers KNRM 'diep geschokt' en 'gekwetst'

Den Helder/Texel

Alle vrijwilligers van de KNRM, die bij de reddingpoging en de hulpverlening rond de op de zandplaat de Razende Bol gestrande bultrug Johannes betrokken zijn, zijn ‘diep geschokt en geschoffeerd’ door aantijgingen en commentaren. Dit meldt de KNRM zondag op haar website.

De KNRM doelt met name op de aantijgingen door Rederij Noordgat in diverse kranten, dat de KNRM hen zou hebben tegengehouden. ‘De Politie te water handhaaft het toegangsverbod. De KNRM is hier totaal niet bij betrokken geweest en heeft niemand tegengehouden’, stelt de KNRM in een verklaring.

‘Rederij Noordgat is door de aanwezige agenten op de Razende Bol geverbaliseerd voor overtreding van het verbod. Er is op geen enkele wijze contact geweest tussen bergers en KNRM’, aldus de KNRM.

De KNRM heeft zich na de reddingpoging afzijdig gehouden van alle commentaren en kritiek die via social media of kranten geleverd worden door dierenbeschermers en anderen.

De vrijwilligers van de KNRM, die letterlijk oog in oog hebben gestaan met de bultrug en weten dat zij al het mogelijke hebben geprobeerd om hem nog te kunnen redden, voelen zich diep gekwetst. De KNRM redt jaarlijks meer dan 60 dieren, hetzij van schepen in nood, hetzij van stranden of ondiepten.

De oplossingen die de berger aandraagt om de bultrug te willen redden zijn exact dezelfde die de KNRM heeft toegepast en die niet succesvol zijn gebleken. Op verzoek van de gemeente Texel zorgt de KNRM uitsluitend nog voor vervoer van de mensen die wél in het gebied worden toegelaten of aanwezig moeten zijn. Dit gebeurt in overleg met de burgemeester, die de reddingboot inzet omwille van veilig en deskundig transport.
Provincie:
Tag(s):